Időről időre barlangászok megkérdeznek arról milyen kötéltechnikai felszerelést érdemes vásárolni/használni?

Ez a lista egy alap felszerelést mutat be elsősorban kezdőknek, azzal a reménnyel, hogy a kötéltechnika így kevésbé lesz kínszenvedés. Annak ellenére, hogy ez a lista kezdőknek szól a tapasztalat azt mutatja, hogy tapasztalt barlangászok megegyező felszerelést használnak.

 

Alapok

 

Központi karabiner vagy maillon

D vagy háromszög alakú csavaros karabiner. Az elvárás az, hogy a hagyományos karabinerekkel ellentétben ez minden irányba közel egyenlően terhelhető.

Kezdőknek én acél maillon-t javaslok mert az megbocsájtóbb a hibákkal szemben, ennek ellenére kis odafigyeléssel egy alumínium maillon ugyan olyan jól működhet mint az acél.

 

Bár árban magasan a maillon-ok felett van, a Petzl Omni karabiner egy remek megoldás lehet kezdő és tapasztalt barlangászoknak egyaránt.

 

Beülő

 

Amikor beülőt választunk a legfontosabb szempontok, az ellenállóság és az alacsony bekötési pont. Ezekhez a szempontokhoz képest a kényelem másodlagos. Érdemes észben tartani, hogy egy kis beülő a szűkületekben lényegesen több kellemetlenségtől kímélhet meg mint egy nagy beülő amiben kényelmes ücsörögni. A kötéltechnika során egyébként is mozogni fogsz...

 

Mellheveder

 

A mellheveder legyen egyszerű és könnyen (egy mozdulattal) állítható.

A képen egy a forgalomban kapható mellheveder látható, ennek ellenére hasonló szerkezetű mellheveder-t lehet otthon varrni egyszerű csomagleszorító hevederből, amik legalább olyan jó szolgálatot tesznek. Ahogy a beülőnél itt is fontos szempont az egyszerű kicsi megoldás ami a lehető legkevésbé akadályoz. Nem lehet elégszer hangsúlyozni annak a jelentőségét, hogy a mellhevedert egy mozdulattal meg lehessen húzni, vagy ki lehessen oldani.

 

Kantár

A legolcsóbb és egyszerűbb megoldás venni 3m dinamikus egészkötelet (>10mm) kötelet és magunknak megötni.

- Dinamikus kötelek jobbak kantár céljára a statikusaknál mert ellenállóbbak, és több beleesést elviselnek mint a statikus megfelelőik.

- A megkötéshez egyszerű perec-fül csomót lehet használni. Én a 9-es csomót preferálom kantárban a pereccel szemben mert kevésbé gyengíti a kötelet és a nagyobb csomótest jobb fogást biztosíthat.

Ne felejtsetek el egy biciklibelsőből vágott gumigyűrűt - okosítót használni. Ez a gumigyűrű fogja a kantárban levő karabinereket irányban tartani.

Eddíg a saját készítésű kantárokról beszéltünk, de a bolti forgalomban kapható megoldások hasonlóan jók.

 

Karabiner a hosszú kantárban

 

Záras (csavaros), asszimetrikus, nagy karabiner ajánlott. A záras karabiner csak ajánlás, a kantár karabinereknek nem kötelező zárhatónak lenniük, mivel ezeket a karabinereket általános használatkor nem szükséges "kulcsra zárni". Én a hosszú kantárba zárasat preferálok, mert technikai feladatoknál ez segítség lehet.

 

Karabiner a rövid kantárban

 

Kicsi, zár nélküli, hajlított nyelvű karabiner. Ezt a karabinert állandóan használni fogod leveszed és felrakod a kötélre. Ne nehezítsd meg az életed egy záras karabinerre. Ha a nyelv "key lock" rendszerű az sok beakadástól megóvhat.

 

Mászás

 

Mellgép

 

A mellgépek kis különbségekkel egyformák. Nem szeretnék ebben a listában sok márkanevet említeni, de a mellgépek terén a tapasztalat azt mutatta, hogy a CT (egyes országokban: ABC) mellgépeit nehézkesebb használni mint a Kong vagy a Petzl gépeit. Ez leginkább a kinyitás nehézkességében jelentkezik ami különösen akkor jelent problémát amikor igazán nem kellene (pl mentés során). Érdemes meggondolni, hogy a pár ezer forint árkülönbség megéri-e.

 

Kézgép

 

Lehet nyeles vagy nyél nélküli. Mindenképpen balosat használj! Ez valószínűleg a legfontosabb információ ebben a felsorolásban: balkezes kézgépet vegyél. A nyél nélküli kézgépek körében gyakran csak jobbos érhető el, ha ragaszkodsz a nyél nélküli verzióhoz használj mellgépet kézgépként is.

 

Lépőszár

 

A legjobb lépőszár a lehető legegyszerűbb. Lehet kötni egy egyszerű pruszikzsinórból, vagy egy hevederből. Nekem a legjobb lépőszáram egy kis hevedergyűrűből áll a lábnak amihez egy pruszikzsinórt csatlakozik. Ebben a felállásban megmarad a heveder kényelme, de megmarad a plusz pruszikzsinór szolgálta előny is.

A lépőszár a kézgéphez egy kis karabinerrel csatlakozzon, semmiképpen ne közvetlenül, vagy a hosszú kantár karabinerével (nekem a "Kong mini D" karabiner az egyetlen használható megoldás erre a célra).

 

Lábgép - kantyú - pantin

Ez nem egy kötelező, de mindenképpen egy remek eszköz ami sokat segít a haladásban. Talán a legfontosabb tulajdonsága, hogy a testtartást "helyrebillenti" ezáltal kiküszöbölhető a nem hatékony mászás rossz berögzülése. Nem utolsó sorban segít a crollból kihúzni a kötelet.

Vannak záras és zár nélküli verziók a piacon. Én a zár nélkülit ajánlom, mert kis gyakorlással meg lehet tanulni hogyan nem esik állandóan le a kötélről, és azt is hogyan lehet anélkül levenni, hogy le kelljen nyúlni érte.

Ha eldöntötted, hogy beszerzel egyet akkor jobblábasat vegyél. Ha a korábbi instrukciókat megfogadtad a bal lábad már foglalt a lépőszárban.

 

Ereszkedés

 

Ereszkedőgép

Aki komolyabb technikai barlangászatban gondolkodik annak STOP gépben érdemes gondolkodni. Ahogy azt majd a továbbiakban látni lehet majd, sok olyan technikai trükk, megoldás van amit csak STOP géppel lehet megvalósítani.

Vannak más önzáró eszközök is a piacon (pl grigri) azonban ezek nagy része nem barlangi körülményekre lett fejlesztve és sáros, agyagos kötélen viszonylag gyengén teljesítenek.

A xilofonok remek eszközök, de nem technikai barlangászatra. Sok barlangász szereti elfelejteni, de ezek (hasonlóan a szimpla csigához) nem önzáró eszközök ezért a pruszik vagy valamilyen egyéb biztosítás használata fontos. Ezzel együtt mindenkinek a saját döntése, hogy eldöntse az a sima ereszkedés amit egy xilofon biztosít megéri-e.

 

Kiegészítők

 

Plusz karabinerek

 

A slószodon legalább két O-karabinernek kell lennie. Egy az ereszkedőgéphez, és egy "úgyis szükséged lesz rá" célokra. Amikor azt mondom úgyis szükséged lesz rá, azt így is értem. Ez a plusz karabiner használva lesz! Talán arra, hogy a bagedet akaszd rá de lehet, hogy egy mentési helyzetben fogod nagy hasznát venni.

Ezen kívül még legalább egy zár nélüli kicsi (aluminium) karabinerre lesz szükség fékezőnek. A kicsi alatt azt értjük, hogy a belső átmérője legyen kisebb mint az ereszkedőgép keresztmetszete. Ezt a karabinert másra ne használd mert a viszonylag gyors kopás miatt hamar veszít a teherviselő képességéből.


 

Pruszik

 

Mindíg legyen legalább egy (inkább kettő) pruszik zsinór nálad. Ez általában egy 5-6 mm átmérőjű kötéldarab. Ez egy olcsó kiegészítés a felszereléshez, és bag-et lóhgatni, vagy övnek bármikor fel lehet használni, viszont rendkívül fontos lehet ha plusz biztosításra van szükséged vagy ha egy mászógéped feladja a szolgálatot.

 

Nittkulcs

 

Miután egy nagyobb csapat végighalad a kötélpályán a nittek kilazulhatnak. A csapőatban mindenkinél kellene, hogy legyen csavarkulcs (nittkulcs) ezeket meghúzni. A nittek 99%-a (tapasztalati százalék) 13-as vagy 17-es kulccsal nyílik, Magyarországon a legtöbb 13-assal. A kulcsot fel lehet akasztani a plusz O-karabinerre. Én még egy vékony kevlár zsinórral a kulcsot össze szoktam kötni a karabinerrel, így kisebb az esélye, hogy leesik, és a kevlárzsinórral szükség esetén lehet kötelet vágni.

 

Csiga

 

Egy csiga nagyon nagy szolgálatot tud tenni egy bontásnál vödröt húzni, aknából bageket felhúzni, vagy akár egy mentési helyzetben. Természetesen ez már nem olyan eszköz ami minden túrázónál kell, hogy legyen, de hasznos ha a csapatban egy-kettő azért akad.

 

Sky hook

 

Technikai barlangászathoz az egyik leghasznosabb felszerelés, viszont kezdőknek szükségtelen és nem ajánlom. Ezt az eszközt csak azért említem itt, hogy egy kis kitekintést adjak arra, hogy később miben érdemes gondolkodni. A sky hook gyakran előkerül beszereléskor még egy szabad kezet biztosítva a beszerelő embernek.