Korábban már írtam arról milyen felszerelést érdemes használni, és ehhez némi indoklást is adtam, de a rövidség miatt ez nem bonyolódott igazán a részletekbe. Ez a fejezet sokatoknak talán magától értetődőnek tűnhet, ennek ellenére fontos ezeket is ismét elővenni, mert ezek azok az alapok amikre a későbbiekben építeni fogunk. Ezek mellett szeretném arra is felhasználni ezt az alkalmat, hogy némi magyarázatot adjak arra miért néz ki a felszerelésünk úgy ahogy.

 

 

Szedd a felszerelést darabokra

Minden karabiner, heveder, pruszik, ... minden legyen szétcsatolva. Minden egyszerűbb és tisztább lesz ha tiszta lappal kezdesz.

Ha a felszerelés úgy van összeállítva, hogy az könnyen szétkapcsolható, az később sokkal több teret ad technikai feldatoknál. 

 

Szét kell hogy tudd akasztani:

  • A kézgépet a hosszúkantártól.
  • Az ereszkedőgépet a maillontól.
  • A lépőszárat minden mástól.

 

Állítsd össze a központi karabinert

 

A maillon úgy kell álljon, hogy az jobbról balra zár. Először rakd fel a mellgépet a maillonra.

Második lépésként a kantárat kell felrakni a maillonra úgy, hogy az a mellgéptől balra legyen. Ennek oka, hogy mellgép jobbra nyílik, ezért SEMMI nem kerülhet annak a jobb oldalára, mert az akadályozná a mellgép nyitását (több esély a gépek összeakadására). 

 

Vedd fel a beülőt és rögzítsd a maillonnal.

Felkészülés ereszkedésre

 

Csatlakoztasd az ereszkedőgépet egy záras O karabinerrel a maillonhoz. Az ereszkedőgép lehet a kantár bármelyik oldalán mindaddig amíg az a mellgéptől balra esik. Én jobban szeretem ha a karabiner nyelve a barlangász fele néz mert így beleterhelés előtt még rá lehet nézni, hogy tényleg zárva van-e.

 

Felkészülés mászáshoz

 

  1. Csatlakoztasd a kézgépet a hosszúkantár karabineréhez
  2. Én javaslom a lépőszár rögzítését a bal lábhoz (pl. egy bokagumival). Így később a barlangászás során nem kell többé "keresni" a lépőt. Akaszd össze a lépőszárat a kézgéppel.
  3. Vedd fel a mellheveder.
  4. Vedd fel a lábgépet (kantyú, pantin, ...) ha van.

 

 

Minden egyéb

Csak aggass magadra minden egyebet amit a slószosbegedben találsz (pruszikok, nittkulcs, etc.).