A jól beállított slósz elengedhetetlen a jó és hatékony barlangászathoz. A francia technikának van néhány szigorú szabálya (pl. rövidkantár hossza) és néhány kevésbé szigorú irányelve a slósz helyes beállításához. Ez egy rövid összefoglaló ezekről a beállításokról.

 

Testhevederzet

A beölőnek amennyire csak lehetséges feszesnek kell lennie, hogy a bekötési pont a lehető legaléacsonyabbra kerüljön, és a mozgás során keletkező holtjátékot a minimálisra csökkentsük.

 

Rövidkantár

Biztonsági megfontolásokból (hogy beszerelésnél a megosztás hurkát a lehető legkisebbre lehessen szerelni) a rövidkantárt a lehetséges leg rövidebbre kell kötni. Az alsó limitet a nitten átszerelés felfele helyzet határozza meg, hiszen ilyenkor még a kantárnak elég hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a megosztás karabinerébe még tudjunk akasztani.

Mindezek után a rövidkantár hossza egyszerűen számolható:

  • Mellgép +
  • kézgép (a gép teste a nyél nélkül) +
  • csomó hossza +
  • csomó fül

 =    ~ 43cm (a rövidkantár karabinerével együtt)

Ha nem szeretnéd mindezt megmérni csak kösd akkorára mint a gyári kantárok.

 

 

 Lépőszár

  1. Állj bele a lépőszárba úgy ahogy egyébként mászol; ha egy lábbal akkor eggyel, ha két lábbal akkor úgy.
  2. Tedd a kézgépet (a lépő karabinerével együtt) egyből a mellgép fölé, hogy a nyelv már ráfeküdjön a mellgép testére.
  3. Állítsd be a lépőszárat erre a hosszra.

 

 

 

 

Hosszúkantár

A hosszúkantár hossza nagyban változhat a barlangász preferenciáinak és magasságának függvényében. A kantár maximális hosszát úgy lehet meghatározni, hogy amikor a barlangász a kézgépében (hosszúkantárában) lóg még el kell, hogy tudja érni a gépet. Ez azonban csak egy maximális limit a hosszra, praktikusan érdemes rövidebbre kötni az "egyjumáros ferdefalas mászás" igényeihez igazodva. Ez azt jelenti, hogy amikor a kézgépet magunk előtt tolva azt segítségnek használjuk egy ferde falon mászás közben, akkor kényelmesen vissza tudjunk ülni a hosszúkantárba. Ezt úgy a legkönyebb beállítani, hogy a kézgépet kinyújtott kezünkben vízszintesen magunk előtt tartva megmérjük a gép és a maillon közti távolságot.